Szauna építése

1. A kialakításhoz szükséges körülmények


Mivel a szauna vizes környezet gondoskodnunk kell az érintésvédelemrõl, a szaunakabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. 220V-ról 5–6 légköbméteres szaunát tudunk mûködtetni, ennél nagyobb kabin üzemeltetéséhez 380V-ra esetleg egy fatüzelésû kályhára lesz szükség. Természetesen egy infrakabin esetében máshogy alakulnak a dolgok, például egy 1400x1600 méretû kényelmes infrakabin, 5 db Philips Vitae infrasugárzóval mindössze 3 KW villamos energia felvétellel tökéletesen mûködethetõ. Az elektromos berendezések beépítésébe csak abban az esetben fogjunk bele, ha van szakirányú végzetségünk. Szaunák padlózata hidegburkolat szokott lenni, evvel megkönnyítve a kabin tisztántartását.

2. Szerkezet kialakítása


45mm x 45mm ill. 90 x 45 mm keresztmetszetû gyalult luc anyagból vázat építünk. Fontos, hogy az anyagok méretpontosak, egyenesek és szárazak legyenek. Ha lehetõségünk van a szaunakabin minél több falát építsük fix falakra, sarokba, három esetleg négy fal közé. Így egyszerûbb lesz a dolgunk, jobb lesz a kabin szigeteltsége, kevesebb szerkezet anyagból, egyszerûbben érhetünk el stabil építményt és kevesebb külsõ lambéria burkolatra lesz szükségünk. Ebben az esetben a szerkezet anyagokat dûbelekkel a falhoz rögzítjük, szigetelés után ezekre épül majd fel lambéria burkolatunk. Amennyiben úgynevezett körbejárható szaunát építünk mely önállóan áll, különösen fontos a vázszerkezet stabil kialakítása. Tervezzünk elõre, legyen erõsebb a szerkezet, ahol a padok lesznek kialakítva, a kályha egy konzol segítségével a falra lesz rögzítve, súlya lávakõvel közel 30 kg lesz, itt is legyen erõs a szaunánk váza. Az illesztéseket legegyszerûbben rozsdamentes L vasakkal oldhatjuk meg. Állítsuk az ajtó-tokot a helyére, csavarozzuk a tokot a szerkezethez. Egyedi designt adhatunk kabinunknak egy lecsapott sarokkal, egy esetleg több ablakkal, engedje szabadjára fantáziáját!

3. Külsõ lambéria burkolat felépítése


Lambériázni általában függõlegesen szoktunk, de vízszintesen is lehet, a külsõ burkolathoz nem feltétlen szükséges szaunalambériát használni, itt az anyag nincs szélsõséges igénybevételnek kitéve, de figyeljünk, hogy a külsõ és belsõ lambériák stílusukban passzoljanak egymáshoz. A lambériákat rögzíthetjük szegezéssel vagy lambéria rögzítõ kapcsokkal. A sarkokat szegõlécekkel takarjuk el. Próbáljunk úgy dolgozni, hogy szeg, csavar ne maradjon látható.

4. Kábelek elvezetése, szigetelés


A következõ lépés a kábelek elvezetése a falakban. Szilikon vezetékeket használjunk. 4.5KW teljesítményig 3x2.5 esetleg 5x1.5 méretben, 4.5KW teljesítmény felett 5x2.5 méretû vezetékekre lesz szükségünk. A fényforrás áramellátása 3x1.5 méretû vezetékkel oldjuk meg. Ha külsõ szauna vezérlõt használunk, ne feledkezzünk meg ennek bekábelezésérõl sem. Infrasugárzók beépítése esetén azokat párhuzamosan kössük az infravezérlõ egységbe 3x1.5 szilikon vezetékeket használva. (Irányadó adatok) 50mm vastag ásványgyapot szigetelõanyag kerüljön a falakba. Isover Domo 50 Alu kasírozott szigetelõ használatát javasoljuk, ha alukasirozás nélküli szigetelõt használunk a belsõ falakat alumínium hõtükörrel borítsuk szigetelés után, az illesztéseket minden esetben alu ragasztószalaggal fedjük át. A belsõ lambériázás elkezdése elõtt kabinunk úgy nézzen ki belülrõl, mint ha egy alumínium dobozban lennénk, ennek köszönhetõen a kabin gyorsabban fel fog melegedni, gazdaságosabban fog mûködni

5. Szellõztetõk kialakítása.


A kályha mögött a talajtól 15 – 20 cm re friss levegõ beengedõ nyílást alakítsunk ki, a falba 100mm átmérõjû PVC csõ darabot építve, melsy utat ad a levegőnek a szigetelő anyag között. A kabin külsõ felén ezt a nyílást egy szellõzõ ráccsal fedjük le. Ha a kályha mögött nincs lehetõségünk levegõ beeresztésre az ajtó aljánál hagyott légréssel oldjuk ezt meg. A szaunakabinon belül a kályhától lehetõ legtávolabb, szintén egy PVC csõ darab falba építésével, kiszellõztetõ nyílásra lesz szükségünk az optimális levegõáramlás eléréséhez. Ezt a nyílást zárhatóvá kell tennünk egy szabályozható szellõzõ gomba használatával. A szellőző a felfűtés ideje alatt legyen zárva, a szaunázás megkezdésével a szellőzőt résnyire nyissuk ki.

6. Belsõ lambéria burkolat építése


A kabin belsõ lambériázásához mindenkép szauna lambériát használjunk. A rönk legnemesebb részébõl vágott, hosszú nútos, gyantamentes anyag, párás-nedves környezetben is hosszú ideig szép marad, nem fog elvetemedni, megteknõsödni vagy szétnyílni. Ha valami extrát szeretne, tekintse meg csomómentes ill. trópusi fa lambéria ajánlatunkat. Szaunába hagyományos lambériát használni drága, az állandó hõ és páratartalom változásnak köszönhetõen a kabin újra burkolása rövid idõ elteltével aktuálissá válik. A lambériák rögzítéséhez mindenképp rozsdamentes megoldást válasszunk, a legjobb, ha horganyzott lambéria rögzítõ kapcsokat használunk, a kapcsok használata dilettációt enged az anyagnak, egyszerû a használata, mindemellett a lambéria felületén nem látható. Ha elkészült a belsõ lambéria burkolat rögzítsük a szaunakályhát a helyére. Amennyiben infrakabint építünk a fali sugárzókat sülyeszük a lambéria burkolat alá, a sarok sugárzók a lambéria falon kívülre kerülnek, ne aggódjunk rendkívül esztétikus a kialakításuk. Ne feledje el leföldelni az infrasugárzókat. Amikor itt tartunk, nemsokára kész a szaunánk.

7. Padszerkezet kialakítása


A padszerkezet kialakításakor a következõkre ügyeljünk: Az épített padon ülni esetleg feküdni is kényelmes legyen, amennyiben elegendõ hely áll rendelkezésünkre mindenképp kétszintes padozatot alakítsunk ki, más-más magasságban más hõmérsékleten tudjuk majd élvezni szaunánkat. Az alsó pad magassága általában 50 cm a felsőé 100. Egy L alakú padszerkezet nagyon jól mutat és jól kihasználható vele a rendelkezésünkre álló hely. Kisseb szaunáknál helytakarékos megoldás lehet az alsó pad ki-be csúsztatható kialakítása. Padközi lezárók kialakításával magasabbra emelhetjük szaunánk esztétikai értékét. A felső padot célszerű szélesebbre kialakítani, ott fogunk feküdni. A felső pad általában 55 cm séles az alsó valamivel keskenyebb. A padok élre a kényelmünk érdekében használjunk ergonomikusan kialakított ugyanolyan anyagból készült gömbölyített élű padelemeket "gömbölyítet padhomlok léceket", mely két padléc egybe dolgozott egysége, rendkívül kényelmes és nagyon szép. A padozat anyaga rendkívül fontos. Erre a célra fenyõ kevéssé alkalmas, hamar, magas hõmérsékletre melegszik, a bennlévõ esetleges csomók szinte sütnek, gyantatáskák kicsattanhatnak és bõrünkhöz ragadnak, inkább lábrácsnak való anyag. Az Afrikából származó Abachi trópusifából készült padléc ezzel szemben szivacsos szerkezetébõl adódóan rendkívül rossz hõvezetõ, magas hõmérséklet ellenére is hûvös marad, abszolút csomómentes, jól bírja a szélsõséges körülményeket, könnyû vele dolgozni, esztétikai értéke, pedig párját ritkítja, gyönyörû padszerkezet építhetõ belõle. Ha ez is elkészült, már tényleg nincs sok hátra.

8. Tartozékok


A lámpaárnyékolót valamelyik sarokba célszerû elhelyezni, figyelmet fordítva arra, hogy ne zavarja az alatta lévõ padon szaunázó fejét falnak dõléskor. A lámpaárnyékoló alatt legjobb ha speciális szauna lámpatestet használunk, ez víz és páramentesen záródik, érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos. Szaunánkat a következõ szaunatartozékokkal, felszerelésekkel szerelhetjük fel: homokóra, hõ és páratartalom mérõ mûszer, szauna dézsa, szauna felöntõ kanál, aromaterápiás eszközök melyekkel hosszantartó szabályozható illata anyagkibocsátást érhetünk el.


Ezzel elkészült szauna kabinunk.